Szakértő válaszol

 

Mi is pontosan a laktózintolerancia és a lisztérzékenység?

Napjainkban egyre több embert érint a laktózintolerancia és a lisztérzékenység. A laktózintolerancia nem más, mint a laktáz enzim részleges vagy teljes hiánya a vékonybélből, ami azért felel, hogy a tejben található tejcukrot egyszerű, könnyen felszívódó cukrokra bontsa, vagyis glükózra és galaktózra. Tehát, ha nincs jelen ez az enzim akkor nem bontódik le a tejcukor, ezért nem képes felszívódni és a vastagbélbe kerül, ahol vizet gerjeszt, aminek köszönhetően hasmenést, puffadást, illetve diszkomfortérzetet okoz. Előfordul, hogy a probléma átmeneti, de sajnos az esetek többségében tartós, főleg a genetikához vezethető vissza.

Mit kell tudni a lisztérzékenységről?

Magyarországon átlagosan 100 lakosból 1 szenved lisztérzékenységben, azaz gluténérzékenységben. A glutén a gabonafélékben található, gliadinból és gluteinből tevődik össze. Annak a hatására, ha egy lisztérzékeny ember hosszútávon glutént fogyaszt a vékonybélben található bélbolyhok, amelyek a felszívódásért felelősek, nem termelődnek újra, ezáltal képtelenek lesznek ellátni feladatukat. A gluténos ételek kiiktatását követően egy bizonyos idő elteltével a folyamat helyreáll és a nyálkahártya újra a régi lesz. Sajnos a lisztérzékenység egy életre szóló autoimmun állapot.

Milyen tünetek jellemzőek a gluténérzékenységre?

A leggyakrabban hasmenés és puffadás jelentkezik, a gyermekek pedig visszamaradnak a fejlődésben. Kicsiknél és nagyoknál egyaránt vashiány lép fel. Ritkán, de megeshet, hogy az érintett tünetmentes.

A laktózérzékenyeknek időnként szedniük kell egy rágótablettát, ez a laktáz, viszont a lisztérzékenységre gyógyszer nem létezik, egyetlen megoldás a diéta. A laktózérzékenység kilégzéses teszttel megállapítható, a gluténérzékenység ezzel szemben vagy vérvételből, vagy gyomortükrözéssel, ahol a bélbolyhok állapotát is ellenőrizni tudja a szakorvos és szükség esetén mintát is vehet a patkóbélből.

Mokeropt logó