Szakértő válaszol

 

Az ultrahangos vizsgálat szerepe a gyógyászatban!

Az ultrahangos vizsgálatoknak jelentős szerepe van az egészségügyben, hiszen átfogó képet ad a hasban található belső szervekről, lágyrészekről, ízületekről, kivételt képeznek a csontok és az üreges, levegő tartalmú szervek, ilyen például a bélrendszer, illetve a gyomor is. Az ultrahang esetében nincs sugárzásveszély, egyéb gyógyszerek és kontrasztanyag beadása sem indokolt, ezért egyáltalán nem káros az egészségünkre nézve és mindössze 15-20 perc alatt el is végezhető.

Mely testrészeken végezhető el a vizsgálat?

A hasi ultrahang során jól láthatóak a gyulladásos folyamatok, a jó- és rosszindulatú elváltozások. Átfogó képet kapunk a máj, hasnyálmirigy, vesék állapotáról. A vizsgálat során láthatjuk az epehólyagban és a vesékben található köveket, illetve az itt található tágulatok is feltérképezhetőek. A gyomorban és a bélrendszerben kialakult elváltozásokat viszont nem igazán lehet észrevenni.

A nyaki régión elvégzett vizsgálat esetében szemügyre vehetjük a pajzsmirigy és a nyálmirigy szerkezetét, az itt található göböket, de a nyirokcsomók állapota is jól kivehető. A nyaki erek szűkületét is meg lehet állapítani, valamint azt is, ha el vannak meszesedve.

Az emlő ultrahangos vizsgálata során ellenőrizzük, hogy nincs-e benne ciszta vagy tumor, de a pontos meghatározás nehéz, függ a mirigyek szerkezetétől is. Ilyenkor célszerű a beteget tovább küldeni mammográfiai vizsgálatra.

Herevizsgálat alkalmával könnyen kiszűrhető, ha van gyulladás, visszértágulat, ciszta vagy daganat, sőt azok az elváltozások is, amelyek még nem okoznak panaszokat.

Az ízületi vizsgálatok kapcsán is jelentős szerepe van az ultrahangos vizsgálatnak, mivel az inakban, izomzatban, bőrben található rendellenességek ugyancsak kimutathatóak. A sérülésekből keletkezett problémák is elkülöníthetőek az ízületeknél, inaknál, szalagoknál, izomzatnál egyaránt.

Mokeropt logó