Szakértő válaszol

 

Panaszmentesen is javasolt a rendszeres szűrés!

A szűrővizsgálatok manapság rendkívül fontosak, céljuk elsősorban a különféle betegségek, vagy ezek megelőző állapotának a felismerése, lehetőleg még abban a szakaszban, amikor az elváltozás már jelen van, de még nem okozott tüneteket. A szűrés gyakorlatilag panaszmentes személyeknél történik, akik teljesen egészségesnek hiszik magukat, mivel nincsenek betegségekre utaló tüneteik. Pozitív eredmények fennállásakor további vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózis felállításához, önmagában a szűrések eredményei nem elegendőek.

A diagnózis felállítása után a lehető leghamarabb el kell kezdeni a kezeléseket, amivel további szövődmények kialakulását tudjuk megelőzni. A szűrések többnyire fájdalommentesek, maximum kellemetlenek lehetnek, általában gyorsan és egyszerűen lebonyolíthatóak, és nem járnak mellékhatásokkal.

doctor-3219312_1280.jpgOrvosaink szeretettel várják szűrővizsgálatainkon

Hány csoportja van a szűrővizsgálatoknak?

szűrővizsgálatoknak két nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik az alkalomszerű szűrés, amit az érintett személyek kezdeményeznek, a másik pedig a szervezett lakossági szűrés, ezt pedig a hatóságok, egészségügyi szervek indítványozzák. A szervezett szűrések azon személyeket érintik, akik életkoruk és nemük alapján besorolhatóak valamelyik rizikófaktor csoportba.

Statisztikák kimutatták, hogy a Magyarok egészségi állapota nem éppen jó, a legtöbb halálozás szív- és érrendszeri betegségek miatt történik, második helyen pedig a daganatos elváltozások állnak. Ezért is hangsúlyozzák az orvosok, hogy panaszmentesen is célszerű bizonyos időközönként részt venni az adott életkorban javasolt szűréseken, így a legtöbb probléma idejében felismerésre kerül és megelőzhetőek a súlyos betegségek.

Mokeropt logó