Szakértő válaszol

 

Hogyan kezelhető a PCOS?

A PCOS, a Policisztás Ovárium szindrómának a rövidítése, ami egy genetikai hajlamon alapuló betegség a petefészkekben. Az állapotromlás-, javulás összefügg azzal, hogy az érintett személynek milyen az életmódja, táplálkozása, és milyen környezeti hatások érik. Lényegében egy összetett anyagcsere zavar megy végbe a szervezetben, amelyet élethosszig tartó kezelések kísérnek. A gyógyszer szedése mellett, az életmódváltás a leghatékonyabb gyógymód, amivel a megfelelő állapot stabilan tartható. Napjainkban a PCOS szindróma minden 10. nőt érinti.

Milyen tünetei vannak a Policisztás Ovárium szindrómának?

Leggyakoribb tünetek közé tartozik a rendszertelen menstruáció, ami akár hónapokig is kimaradhat, erőteljesebb szőrösödés, hajhullás, fáradékonyság-kimerültségérzet, hízás -akár diéta-sport ellenére is-, libidócsökkenés, alvászavar, és ami a legtöbb érintett szívfájdalma: a terméketlenség.

Különféle hormoneltérések is a betegséggel járnak, amelyeket átfogó vérvizsgálatból tudnak megállapítani a szakemberek. Általában a tesztoszteron szint nagyon magas, míg a progeszteron pedig alacsony. A vérvételeket cukorterheléses vizsgálat követi, amelyből megállapítható az inzulinrezisztencia fennállása, ami gyakran párosul a PCOS megbetegedésekhez. A petefészkek szerkezetét ultrahanggal vizsgálják, ami ebben az állapotban több kis apró cisztát mutat mindkét oldalon. Előfordulhat, hogy nagyobb ciszták is kialakulnak. Ezek sokszor maguktól felszívódnak, ellenkező esetben egy kisebb beavatkozással távolíthatóak el. A kivizsgálásokat, ellenőrzéseket, kezeléseket nőgyógyász, és endokrinológus szakorvos végzi.

Milyen kezelések szükségesek PCOS fennállása esetén?

Mindenképp indokolt lesz szakorvosok által felírt gyógyszeres készítmény szedése, emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szénhidrátcsökkentett diétára, ezzel kapcsolatban dietekus tanácsát is kikérhetjük, valamint elengedhetetlen a rendszeres sport -az AVIVA tornát kifejezetten ajánlják-, és természetesen nem maradhat el a vitaminpótlás sem. Műtéti beavatkozást akkor végeznek, ha el akarják távolítani a petefészkeket borító vastag tokot, hogy a tüszőrepedés megtörténjen, és a petesejt kiszabaduljon. Kismértékű műtétről van szó, rendszerint laparoszkópiával végzik.

Mokeropt logó