Szakértő válaszol

 

Látásunkat ellenőriztessük rendszeresen!

Környezetünkben rengeteg olyan impulzus ér minket, ami negatívan hat szemünk épségére. Ilyen lehet a levegőszennyezettség, füst, szél, légkondicionálás, valamint a számítógép használata. A látásproblémák feltárása, a szem rendellenességeinek diagnosztizálása, mindezek kezelése, és a tanácsadás a szemész szakorvos és az optometrista feladata.

Mivel foglalkozik pontosan az optometrista?

Szakmai tudásának köszönhetően felismeri a különféle szembetegségeket, például a szürkehályogot is, és ha indokoltnak találja továbbítja szakorvosi vizsgálatra az érintett személyt. Felírja a szükséges szemüveget, kontaktlencsét a páciens számára, ráadásul még a használatával kapcsolatban is elmond minden fontos információt. Jól ismeri a szemüveglencsék tulajdonságait, fénytörési hibákat.

Mitől romolhat a látás?

A hiba abból keletkezik, ha a szaruhártya és a szemlencse dioptriája nincs összhangban a retina síkjával. Ez lehet örökletes vagy veleszületett probléma is, de a látás a korral előrehaladva fokozatosan romlik. A közelre látás 40-45 éves korra általában jelentősen rosszabbodik, ezért ebben a korban érdemes sűrűbben eljárni ellenőrzésekre, szűrésekre.

A monitor előtt dolgozóknak kötelező 2 évente megvizsgáltatni szemük aktuális állapotát, hiszen a nem megfelelően elhelyezett monitor, illetve a képernyővel szembeni rossz fókusztávolság nagymértékben befolyásolja a romlás folyamatát. Kialakulhat a számítógép-látás szindróma (CVS), ami szemszárazságot okoz, ez esetben a nedvesség hiányát műkönny készítményekkel lehet pótolni.

Amennyiben észrevenné, hogy homályosabb lett látása, ezzel együtt fejfájást, könnyezést, szempirosságot észlel, mindenképp forduljon szakemberhez!

Mokeropt logó