Szakértő válaszol

 

Mitől hasfájós a gyermekem?

Rengeteg család szenved attól, hogy gyermekének jellemzően rossz a közérzete és gyakran hasfájással küzd. Hiába igyekeznek a szülők a lehető legegészségesebben táplálni, ennek ellenére mégis folyton előjön a probléma. Ilyenkor jobb, ha minél hamarabb gyermek-gasztroenterológushoz fordulunk.

Miben különbözik a gyermek-gasztroenterológia a felnőtt szakrendeléstől?

A gyermekek bélrendszere egészen felnőtté válásukig folyamatosan fejlődik. A csecsemőknek még éretlen a bélmozgása, emésztése, miközben nagy mennyiségű anyatej vagy csecsemőtápszer terheli meg. Éppen ezért teljesen normális, ha néha fáj a hasa, hígabb a széklete, viszont ez a panasz komoly problémát is jelezhet. A háttérben lehet akár tejfehérje allergia, vagy a laktáz enzim hiánya, ami azért felelős, hogy a laktózt lebontsa. Gyermekkorban a gasztroenterológiai vizsgálatok egy részét kizárólag altatásban végzik, ilyen például a gyomortükrözés, illetve gyógyszerekből is más típusúakat adnak, mint felnőtt korban.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A panaszokat a gyermekorvosnak bármikor elmondhatjuk, javaslatot fog tenni a további teendőkkel kapcsolatban. Nagyobb gyermekek esetében pedig akkor van szükség részletesebb kivizsgálásra, ha a tünetek már nagyjából 3 hónapja folyamatosan előjönnek, ez idő alatt többször lépett fel hányás, hasmenés, fájdalom, rossz közérzet, fogyás, étvágytalanság, vérszegénység, esetleg láz.

Milyen betegségekre utalhatnak a jelek?

A kicsiknél gyakran fordul elő reflux, tejfehérje allergia, de még gluténérzékenység is állhat a háttérben, valamint vírusos vagy bakteriális bélrendszeri megbetegedés is lehet. Minden esetre, ha úgy érezzük, hogy valami egy ideje nincs rendben, mihamarabb keressünk fel egy gyermek-gasztroenterológust és próbáljunk meg odafigyelni az egészséges étrendre, rendszeres étkezésre.

Mokeropt logó