Szakértő válaszol

 

Menedzserbetegség

Mi az a menedzserbetegség, mi váltja ki

Napjainkban egyszerre számos szerepkört próbálunk betölteni, végzettségtől függetlenül, egyszerre igyekszünk helytállni otthon, a munkahelyen, ápolni baráti kapcsolatainkat, sportolni, végtelen számú lehetőségből választott aktuális hobbinknak élni, s emellett elképesző gyorsasággal zúdul ránk akarva- akaratlanul mindenhonnan, a szinte felfoghatatlan mennyiségű információ. Modern készülékeinken éjjel-nappal elérhetővé váltunk, szinte már észre sem vesszük, hogy mi magunk is egy virtuális világ részeivé válunk. Nincs megállás, nincs pihenés, nem merünk, nem tudunk kikapcsolni egy pillanara sem, hiszen félünk, éppen lemaradunk valami fontos eseményről, információról, lehetőségről. Túl azon, hogy ez a folymatos készenlét fizikálisan megterheli szervezetünket, emocionálisan, psychesen is komoly terhet jelent.

stressz
A stressz az egyik kiváltó ok

Hogyan ismerhető fel, milyen tünetei vannak, kik a veszélyeztetettek

Bár korábban a managerbetegséget egyértelműen a magasabb pozíciót betöltő, nagy felelősséggel, hatalmas stresszel élő, főként középkorú férfiak problémájának tartották, ma már egyértelműen látszik, hogy nem csupán az A személyiség jegyeit viselőket értinti ez. Függetlenül a betöltött szociális vagy gazdasági helyzettől, bárkit elérhet a kiégés, a stress okozta betegség.

Éppen ezért rendelőnkben mi elsősorban egészségmegőrző szűrővizsgálatokat végzünk, nem pedig kifejezetten managerszűrést. Éppen olyan fontosnak tartjuk egy alkalmazott egészségi állapotának felmérését, mint egy több száz, vagy akár több ezer embert foglalkoztató cég vezetőjének vizsgálatát.

Hazánkban a felnőtt lakosság körében továbbra is a daganatos betegségek, valamint a szív-érrendszeri betegségek okozzák a halálozások zömét.

Ennek megfelelően szűrővizsgálati csomagjaink mindegyike tartalmazza a szív-érrendszeri betegségek kockázatbecslését, valamint alapvető fizikális vizsgálatokat, laborvizsgálatokat. Szűrővizsgálataink a leggyakoribb daganatos betegségek időben való felismerését célozzák. Pácienseink S-XXL csomagok közül választhatnak, melyek tartalma a tartalmasabb csomagok felé haladva, egyre részletesebb kivizsgálást biztosít.

A testi egészség mellett a lelkiegészség vizsgálatát is fontosnak tartjuk, ezért a magasbb kategóriájú csomagjaink stresstesztet is tartalmaznak.

Hisszük, hogy a minden évben elvégzett széles körű szűrővizsgálattal sikerül idejében fényt deríteni olyan egészségkárosító állapotokra, potenciálisan veszélyt jelentő eltérésekre, vagy már kialakult betegségekre, melyek korai kezeléssel karbantarthatók, jó esetben teljes mértékben visszafordíthatók. Egészségmegőrző szűrővizsgálati programunk, vagy közismertebb nevén managerszűrésünk segítségével feltárjuk azokat az életmódbeli hibákat, melyek az adott betegség kialakulásához vezettek. Az évről évre visszatérő pácienseink esetében nyomon tudjuk követni az állapotukban bekövetkezett változásokat.

Hogyan kezelhető a menedzserbetegség

Amennyiben szükséges életmódváltást javaslunk, szükség esetén további, részletesebb vizsgálatokat szorgalmazunk,melyek megszervezésében, lebonyolításában is segítséget nyújtunk.

Az egyéni és a családi anamnesistől, kórelőzménytől függően változik, bővül a javasolt vizsgálatok köre. Vannak azonban olyan vizsgálatok, melyek elvégzését panaszmentesen, nem különösebben terhelő családi kórelőzmény mellett is szükségesnek tartunk évente elvégeztetni.

Mindenkinek javasoljuk évente legalább a következő vizsgálatok elvégzését:

  • laborvizsgálat, mely minimum vesefunkciós paremétereket, májfunkciót vizsgáló értékeket, vércukorvizsgálatot, koleszterinszintmérést, vérképet, vizelet vizsgálatot, széklet vér vizsgálatot, valamint TSH vizsgálatot tartalmaz, valamint PSA-t férfiak esetén.
  • EKG vizsgálat, belgyógyászati fizikális vizsgálat, vérnyomás ellenőrzés, antropometriai mérések
  • melanomaszűrés
  • nőgyógyászat cytológiai vizsgálattal hölgyeknek / urológiai szakvizsgálat férfiaknak
  • hasi UH
  • fogászati szűrővizsgálat Kortól, panasztól, családi kórtőrténettől függően ezen alapcsomag kiegészítendő egyéb vizsgálatokkal.
Mokeropt logó