Szakértő válaszol

 

Gyanúsnak tűnő anyajegyek? Mi a teendő?

Társadalmunk körében egyre gyakrabban alakulnak ki bőrbetegségek és különféle elváltozások. A tudomány fejlődésének köszönhetően napjainkban az anyajegyek, kinövések, szemölcsök gond nélkül eltávolíthatóak, a bőr jó- és rosszindulatú daganatai is megfelelően kezelhetőek.

Szinte nincs olyan egyén, akinek a bőrén ne lenne valamilyen elváltozás. Szövettanilag rengeteg félét különböztethetünk meg, méretben és formában is képesek bármilyen képet alkotni, illetve lehetnek festékesek, színtelenek, bőrből dudorodóak vagy rásimulóak. A leggyakrabban a festékes anyajegyek, szemölcsök fordulnak elő, amelyeket mindenképp egy szakorvosnak kell kielemeznie, hiszen ő tudja megállapítani, hogy tartalmaznak-e daganatos sejteket.

anyajegy.jpg

Az eltávolítás előtt egy átfogó bőrgyógyászati vizsgálaton vesz részt a beteg. Az orvos itt közli, hogy melyik anyajegy vagy szemölcs tűnik veszélyesnek, amit műtéti úton mindenképp javasolt eltávolítani. Előfordulhat az is, hogy ártalmatlan az elváltozás, de a beteget zavarja, például irritálhatja a ruha, ebben az esetben is sort keríthetünk a műtétre.

A beavatkozás során a legfontosabb a szakszerű kimetszés, illetve az, hogy esztétikailag is megfelelő legyen az eredmény. A Budai Magánorvosi Centrumban plasztikai sebészünk végzi ezt a beavatkozást, hogy hegmentes legyen a gyógyulás. Ezt követően a mintát minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük. Az eltávolítások általában helyi érzéstelenítésben zajlanak, egyszerre több kimetszésre is van lehetőség.

Amennyiben bármilyen furcsa elváltozást, megváltozott méretű, színű, esetleg vérző anyajegyet észlelünk bőrünk felületén, minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hiszen a korai szűréssel és felismeréssel jóval nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Mokeropt logó