Szakértő válaszol

 

Amit a várandósságról tudni érdemes

A terhesség jelentős változásokat idéz elő a szervezetben. Testileg és lelkileg egyaránt fel kell készülni a kisbaba érkezésére, hiszen az élet ettől kezdve nem ugyanolyan lesz, mint volt. A terhesgondozás menetét jobb minél előbb megismerni és tisztában lenni a szükséges vizsgálatokkal, azok menetével. Ez azért is fontos, hogy nagyobb nyugalomban teljen el az a bizonyos kilenc hónap.

Mi az első lépés, ha kiderül az áldott állapot?

Az első és legfontosabb lépés keresni egy megbízható szülész-nőgyógyász szakorvost, aki megállapítja a terhességet és igazolja, hogy a magzat a méhen belül helyezkedik-e el és van-e szívhangja. Erre körülbelül a terhesség hatodik-hetedik hete körül kerülhet sor, előbb nem érdemes, mivel akkor még csak a petezsák látszódik. A szakorvos ezt követően egy igazolást állít ki arról, hogy az illető várandós. Azt is eldönti, hogy az alacsony vagy magas kockázatúak csoportjába sorolja-e be a pácienst.

terhesség
Álldott állapot

Ezután a lakhely szerinti védőnői szolgálatot kell a kismamának felkeresnie, bemutatni az orvos által kiállított igazolást, ennek alapján a védőnő átadja a várandósgondozási kiskönyvet és megtörténik a terhesállományba vétel is. A könyvben szerepel, hogy mikor milyen vizsgálatra kell ellátogatni, ezeken kötelezően részt kell venni, de vannak ajánlott, nem kötelező vizsgálatok is.

A laborvizsgálatokat jellemzően a háziorvos végzi el és ő adja a különféle beutalókat. A várandósgondozási kiskönyvben szerepel egy beutaló, ezt a háziorvos lepecsételi és ezzel az adott trimeszterben szükséges vizsgálatok elvégezhetők. A 11-13. hét között ultrahangos szűrővizsgálat történik, itt már pontosabban meg lehet állapítani a magzat korát, nemét és szemügyre veszik a tarkóredőt, illetve az orrcsontot, ami a Down-kor szűrésének szempontjából elengedhetetlen lépés.

A magzati rendellenességek kiszűrése céljából a 18-20. héten is sor kerül genetikai ultrahangra. Problémamentes várandósság esetén havonta történik az orvosi ellenőrzés, ilyenkor mindig van vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat.

Mokeropt logó