Szakértő válaszol

 

A bőrgyógyászati szűrés életet menthet

Az anyajegy-szűrésnek meghatározó a szerepe, célszerű évente legalább egyszer ellátogatni ellenőrzésre a bőrgyógyászhoz. Anyajegyeink színe, alakja és mérete megváltozhat, ezt pedig a mindennapi tisztálkodás során könnyen észrevehetjük. Azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben ilyet tapasztalunk, főleg, ha hámlik vagy vérzik is, esetleg erősen viszket.

 

A daganat típusok között a melanoma az egyik legrosszabb indulatú, tehát az időben történő felismerésnek jelentős a szerepe, ugyanis ekkor még nagy eséllyel gyógyítható a probléma. A vizsgálat nem fájdalmas, speciális dermatoscoppal történik, ami részletesen megmutatja az anyajegy formáját, széleit, pigment tartalmát, különféle eltéréseit, ezáltal a szakorvos el tudja dönteni, hogy jó- vagy rosszindulatú-e a folyamat. Elképzelhető, hogy a bőrgyógyász úgy dönt, hogy sebészeti beavatkozás is szükséges.

A bőrgyógyász milyen problémákkal foglalkozik még?

A faggyútermeléssel kapcsolatos zavarok kezelése is a szakterülete, valamint a pattanásos bőr. Továbbá foglalkozik az ekcémás, allergiás bőrbetegségekkel, a csalánkiütésekkel és a pikkelysömörrel. Mint már említettük vizsgálja az anyajegyeket dermatoscoppal és kezeli a hajhullás különféle formáit. A bőrgyógyász gondoskodik a körömgombáról, vírusos vagy bakteriális fertőzésekről, ezen kívül gyógyítja a sebeket, lábszárfekélyeket. A nemi úton terjedő betegségekhez is ért, ráadásul életviteli tanácsokkal is ellátja a pácienseket. A szakorvos a vizsgálatok alkalmával eltávolíthatja a jóindulatú kinövéseket, fibrómákat és vírusszemölcsöket, de még orvoskozmetológiai beavatkozásokat is végrehajthat.

A bőrgyógyászati beavatkozásokat a legjobb a hűvösebb hónapokban elvégezni, hiszen ilyenkor kevésbé izzadunk, a napsugarak sem érik nagymértékben a bőrünket, így a hegek könnyebben gyógyulhatnak be.

Mokeropt logó