Szakértő válaszol

 

XL szűrővizsgálati csomag

A csomag tartalma
Labor vizsgálat

 • Vérsejtsüllyedés: amelynek alapján következtethetünk arra, hogy szervezetben zajlik- e valamilyen gyulladás, daganatos betegség, egyéb kóros folyamat.
 • Máj enzimek vizsgálata: SGOT, SGPT, GGT
 • Vércukor
 • Húgysav
 • Vese paraméterek: karbamid, kreatinin
 • Vérzsírok: koleszterin, triglicerid
 • Vas: plazma vasszint
 • Teljes vérkép: alakos elemek vizsgálata (vörösvértest, fehérvérsejtszám-eosinophil, basophil, neutrophil, monocyta-, vèrlemezkeszám), haemoglobinszint,haematocrit.
 • Vizeletvizsgálat


Kiegészítő laborvizsgálat

 • HDL, LDL: a vérzsírok összetételét vizsgáljuk, a pontosabb kezelési stratégia megtalálása céljából.
 • Széklet vér vizsgálat: gyomor- bélrendszeri vérzéssel járó betegségek szűrésére ( pl: daganat, gyulladás, fekély…)
 • PSA: Férfi páciensek részére a prostata rosszindulatú folyamatainak, gyulladásának időben való kimutatását célozza.
 • Cytológiai vizsgálat: Hölgyek részére, a méhnyakrák szűrésére kifejlesztett vizsgálómódszer.
 • TSH: Pajzsmirigyet hormonelválasztásra serkentő hormon, ennek quantitatív meghatározását végezzük, ez alapján következtetünk a pajzsmirigy működésére.
 • Vasanyagcsere csomag: A serum vasszinten kívül vizsgáljuk a transzferrin, ferritin szintet, B12- szintet.
 • BOMC tumormarker csomag: Fèrfiak, hölgyek számára összeállított labor vizsgálati csomag, mely alkalmas a leggyakrabban előforduló daganatos betegségek követésére műtétet, gyógyszeres kezelést követően, illetve megjelenésének valószínűsítésére.


Belgyógyászati vizsgálat
Családi, egyéni kórtörténet felvétele, jelen panaszok megbeszélése, életmód analízis, antropometriai adatok felvétele (testmagasság, testsúly, BMI, derékkörfogat), vérnyomás mérés, fizikális vizsgálat (tüdő-, szívhallgatózás, mellkas kopogtatás, hasbetapintás- kóros nyomásérzékenység, rezisztencia keresése, perifériás erek tapintása, reflexek kiváltása, nystagmus vizsgálata, Romberg vizsgálat- egyensúly vizsgálat, nyak betapintása, emlő áttapintása (kóros nyirokcsomó, rezisztencia keresése)

Nyugalmi EKG vizsgálat
A szív elektromos tevékenysége alapján következtetünk a szív működésére, mérjük a percenkénti szívverések számát, keressük az esetleges ritmuszavarok, vezetési zavarok meglétét jelző eltéréseket.

Terheléses EKG vizsgálat, kerékpár ergometria
A vizsgálat során kerékpáron ülve készítünk folyamatos EKG- t, valamint meghatározott időközönként vèrnyomást mérünk, egy algoritmus alapján kiszámítjuk a páciens életkorához megfelelő célfrekvenciát, melyet az ellenállás fokozatos emelésével érünk el, mialatt a páciens egyenletes sebességgel tekeri a pedált. A vizsgálat célja, hogy felderítsük a terhelés hatására fellépő EKG eltéréseket, melyek utalhatnak koszorúèr betegségre, vezetési zavarra, ritmuszavarra.

Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
A vizsgálat során a hasüregi, kismedencei szervek mèretét , àllapotát vizsgáljuk, különös tekintettel a májra, epehólyagra, vesékre, lépre, hasnyálmirigyre, húgyhólyagra, méhre, prostatára, a gyomorról, belekről az UH csak tájékozódó jellegű informàciót ad, ezen szervek vizsgálatára egyéb vizsgálómódszerek ajànlottak.

Panaszmentesség mellett is komoly, senyvesztő betegségekre derülhet itt fény, melyeket idejében kezelve teljes gyógyulást is elérhetünk ( pl: vesedaganat ), valamint diagnózisra kerülhet vesekő, epekő tünet nélkül is. A vizsgálat során a nagy hasi erek is vizsgálhatók ( hasi aorta), valamint kóros nyirokcsomók, folyadékgyülemek, tályog is felfedezésre kerülhet. Fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, melyre éhgyomorra, telt hólyaggal kell megjelenni.

Carotis ultrahang
A vizsgálat során azokat a nagy nyaki ereket vizsgáljuk, melyek az agyi vérellátást szolgálják, információt szerzünk az esetleges szűkületről, elzáródásról, meszesedésről, a falak állapotáról, vastagságáról. Magasvérnyomás, szédülés, eszmèletvesztés, megelőző agyi keringési zavarok, látás zavarok, èrelmeszesedés esetén rendkívül ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Fájdalmatlan, ismételhető vizsgálat, állapotkövetésre is alkalmas.

Szív ultrahang vizsgálat, echocardiographia
A szív nagyságáról, működéséről, üregeinek méretéről, falak vastagságáról, billentyűk esetleges betegségeiről, korábban lezajlott infarctus után fennmaradt falmozgászavarról, folyadékgyülemről, kóros írányú vèráramlásról, vérrögről szerezhetünk informàciót ennek a vizsgáló eljárásnak segítségével. Fájdalommentes, ismételhető, követésére alkalmas.

Nőgyógyászati vizsgálat
Hölgy pácienseink részére a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat keretén belül elemzésre kerül a menstruációs ciklus, a fogamzàsgátlás kérdése, manuális vizsgálattal a mell, petefészek, emlő, adnexumok vizsgálata.

Urológiai vizsgálat
Férfi pácienseink részére urológus szakorvos a külső nemi szervek vizsgàlatát végzi, valamint a prostata végbélen át történő manuális vizsgálatát. A férfi nemiszervek vizsgálata egyrészt lehetőséget biztosít a rosszindulatú elváltozások korai kiszűrésére, másrészt elengedhetetlen részét képezi szexuális zavarok és a nemzőképesség eltéréseinek kivizsgálásában.

Bőrgyógyászati vizsgálat
Ezen szakvizsgálat magába foglalja a teljes kültakaró vizsgálatát, beleértve a hajas fejbőrt, körmöket is. Fontos része a pigmentált anyajegyek vizsgálata, emellett gombásodás, gyulladásos folyamatok, ekzemas elváltozások, különböző növedékek kerülhetnek látótérbe.

Fül- orr- gégészeti szakvizsgálat
A vizsgálat során kiderül, hogy páciensünk hallása romlott- e, és miért, ép-e a dobhártyája, az esetlegesen érzett bizonytalanság hátterében az egyensúlyszerv betegsége áll- e,vagy inkább nyaki csigolyák meszesedése, horkolás, orron át való lègzés nehezítettsége, allergiás nátha, orrpolyp , orrsövényferdülés következménye-e, az időszakos orrvérzésnek van-e helyi oka, a fájó ízületeket a mandulák állapota okozza-e, a rekedtséget egyszerű megfázás, netán daganat, vagy a hangszalagok betegsége okozza-e, a beteg inkább foniaterhez, vagy műtétre kerüljön. A szájüregi átvizsgálásakor olyan elváltozàsok is láthatóvà válnak, amiből a kesőbbiekben rosszindulatú daganat képződhet.

Alsó végtagi Doppler vizsgálat
Eszközös vizsgálattal az asló végtagi érszűkületet igyekszünk még idejében felfedezni. Mind a négy végtagok megmérjük a vérnyomàst, azok egymáshoz képesti hányadosa utal az erek állapotára.

Testösszetétel analízis
A testösszetétel analízis segít minket abban, hogy az emelkedett BMI mellett el tudjuk dönteni, hogy a súlyfelesleget zsírszövet, vagy nagy mennyiségű izomszövet okozza- e. Hiszen nem mindegy, hogy ugyanakkora testtömeggel, testmagassággal rendelkező páciensünk mozgásszegény életmódot, helytelen táplálkozást folytatva elhízott- e, vagy éppen ellenkezőleg rendszeresen mozog, testépítő, és az átlagos testfelépítéshez képest tekintélyesebb izomzattal rendelkezik-e.

Szemészeti szakvizsgálat
Szűrővizsgálatunk során fénytörési hibákon kívül a szemfenék vizsgálata is megtörténik, melynek állapota jelezheti még egyéb jelek előtt a magasvérnyomás betegség fennállását.

Mentális egészséget felmérő kérdőív
A fizikai állapot felmérése mellett úgy ítéljük meg a mindennapi stressz okozta terhelés miatt a lelki egészség felmérése is elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy pácienseink számára megfelelő útmutatót adhassunk életmódváltáshoz, vagy esetleg szakember segítségét javasoljuk a felgyülemlő feszültség kezelésére.

Sokszor a testi tünetek hátterében lelki okok húzódnak meg, ezek feltárása, megfelelő kezelése adhat enyhülést a testi panaszokra.

 

Mokeropt logó