Szakértő válaszol

 

L szűrővizsgálati csomag

A csomag tartalma
Labor vizsgálat

 • Vérsejtsüllyedés: amelynek alapján következtethetünk arra, hogy szervezetben zajlik- e valamilyen gyulladás, daganatos betegség, egyéb kóros folyamat.
 • Máj enzimek vizsgálata: SGOT, SGPT, GGT
 • Vércukor
 • Húgysav
 • Vese paraméterek: karbamid, kreatinin
 • Vérzsírok: koleszterin, triglicerid
 • Vas: plazma vasszint
 • Teljes vérkép: alakos elemek vizsgálata (vörösvértest, fehérvérsejtszám-eosinophil, basophil, neutrophil, monocyta-, vèrlemezkeszám), haemoglobinszint,haematocrit.
 • Vizeletvizsgálat


Kiegészítő laborvizsgálat

 • HDL, LDL: a vérzsírok összetételét vizsgáljuk, a pontosabb kezelési stratégia megtalálása céljából.
 • Széklet vér vizsgálat: gyomor- bélrendszeri vérzéssel járó betegségek szűrésére ( pl:daganat, gyulladás, fekély…)
 • PSA: Férfi páciensek részére a prostata rosszindulatú folyamatainak, gyulladásának időben való kimutatását célozza.
 • Cytológiai vizsgálat: Hölgyek részére, a méhnyakrák szűrésére kifejlesztett vizsgálómódszer.
 • TSH: Pajzsmirigyet hormonelválasztásra serkentő hormon, ennek quantitatív meghatározását végezzük, ez alapján következtetünk a pajzsmirigy működésére.


Belgyógyászati vizsgálat
Családi, egyéni kórtörténet felvétele, jelen panaszok megbeszélése, életmód analízis, antropometriai adatok felvétele ( testmagasság, testsúly, BMI, derékkörfogat), vérnyomás mérés, fizikális vizsgálat( tüdő-, szívhallgatózás, mellkas kopogtatás, hasbetapintás- kóros nyomásérzékenység, rezisztencia keresése, perifériás erek tapintása, reflexek kiváltása, nystagmus vizsgálata, Romberg vizsgálat- egyensúly vizsgálat, nyak betapintása, emlő áttapintása ( kóros nyirokcsomó, rezisztencia keresése)

Nyugalmi EKG vizsgálat
A szív elektromos tevékenysége alapján következtetünk a szív működésére, mérjük a percenkénti szívverések számát, keressük az esetleges ritmuszavarok, vezetési zavarok meglétét jelző eltéréseket.

Terheléses EKG vizsgálat, kerékpár ergometria
A vizsgálat során kerékpáron ülve készítünk folyamatos EKG- t, valamint meghatározott időközönként vèrnyomást mérünk, egy algoritmus alapján kiszámítjuk a páciens életkorához megfelelő célfrekvenciát, melyet az ellenállás fokozatos emelésével érünk el, mialatt a páciens egyenletes sebességgel tekeri a pedált. A vizsgálat célja, hogy felderítsük a terhelés hatására fellépő EKG eltéréseket, melyek utalhatnak koszorúèrbetegségre, vezetési zavarra, ritmuszavarra.

Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat
A vizsgálat során a hasüregi, kismedencei szervek mèretét, àllapotát vizsgáljuk, különös tekintettel a májra, epehólyagra, vesékre, lépre, hasnyálmirigyre, húgyhólyagra, méhre, prostatára, a gyomorról, belekről az UH csak tájékozódó jellegű informàciót ad, ezen szervek vizsgálatára egyéb vizsgálómódszerek ajànlottak.

Panaszmentesség mellett is komoly, senyvesztő betegségekre derülhet itt fény, melyeket idejében kezelve teljes gyógyulást is elérhetünk ( pl: vesedaganat ), valamint diagnózisra kerülhet vesekő, epekő tünet nélkül is. A vizsgálat során a nagy hasi erek is vizsgálhatók ( hasi aorta), valamint kóros nyirokcsomók, folyadékgyülemek, tályog is felfedezésre kerülhet. Fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, melyre éhgyomorra, telt hólyaggal kell megjelenni.

Carotis ultrahang
A vizsgálat során azokat a nagy nyaki ereket vizsgáljuk, melyek az agyi vérellátást szolgálják, információt szerzünk az esetleges szűkületről, elzáródásról, meszesedésről, a falak állapotáról, vastagságáról. Magasvérnyomás, szédülés, eszmèletvesztés, megelőző agyi keringési zavarok, látászavarok, èrelmeszesedés esetén rendkívül ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Fáldalmatlan, ismételhető vizsgálat, állapotkövetésre is alkalmas.

Szív ultrahang vizsgálat, echocardiographia
A szív nagyságáról, működéséről, üregeinek méretéről, falak vastagságáról, billentyűk esetleges betegségeiről, korábban lezajlott infarctus után fennmaradt falmozgászavarról, folyadékgyülemről, kóros irányú vèráramlásról, vérrögről szerezhetünk informàciót ennek a vizsgáló eljárásnak segítségével. Fájdalommentes, ismételhető, követésére alkalmas.

Nőgyógyászati vizsgálat
Hölgy pácienseink részére a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat keretén belül elemzésre kerül a menstruációs ciklus, a fogamzàsgátlás kérdése, manuális vizsgálattal a mell, petefészek, emlő, adnexumok vizsgálata.

Urológiai vizsgálat
Férfi pácienseink részére urológus szakorvos a külső nemi szervek vizsgàlatát végzi, valamint a prostata végbélen át történő manuális vizsgálatát. A férfi nemiszervek vizsgálata egyrészt lehetőséget biztosít a rosszindulatú elváltozások korai kiszűrésére, másrészt elengedhetetlen részét képezi szexuális zavarok és a nemzőképesség eltéréseinek kivizsgálásában.

Bőrgyógyászati vizsgálat
Ezen szakvizsgálat magába foglalja a teljes kültakaró vizsgálatát, beleértve a hajas fejbőrt, körmöket is. Fontos része a pigmentált anyajegyek vizsgálata, emellett gombásodás, gyulladásos folyamatok, ekzemas elváltozások, különböző növedékek kerülhetnek látótérbe.

Fül- orr- gégészeti szakvizsgálat
A vizsgálat során kiderül, hogy páciensünk hallása romlott- e, és miért, ép-e a dobhártyája, az esetlegesen érzett bizonytalanság hátterében az egyensúlyszerv betegsége áll- e,vagy inkább nyaki csigolyák meszesedése, horkolás, orron át való lègzés nehezítettsége, allergiás nátha, orrpolyp , orrsövényferdülés következménye-e, az időszakos orrvérzésnek van-e helyi oka, a fájó ízületeket a mandulák állapota okozza-e, a rekedtséget egyszerű megfázás, netán daganat, vagy a hangszalagok betegsége okozza-e, a beteg inkább foniaterhez, vagy műtétre kerüljön. A szájüregi átvizsgálásakor olyan elváltozàsok is láthatóvà válnak, amiből a későbbiekben rosszindulatú daganat képződhet.

Alsó végtagi Doppler vizsgálat
Eszközös vizsgálattal az asló végtagi érszűkületet igyekszünk még idejében felfedezni. Mind a négy végtagok megmérjük a vérnyomàst, azok egymáshoz képesti hányadosa utal az erek állapotára.

Testösszetétel analízis
A testösszetétel analízis segít minket abban, hogy az emelkedett BMI mellett el tudjuk dönteni, hogy a súlyfelesleget zsírszövet, vagy nagy mennyiségű izomszövet okozza- e. Hiszen nem mindegy, hogy ugyanakkora testtömeggel, testmagassággal rendelkező páciensünk mozgásszegény èletmódot, helytelen táplálkozást folytatva elhízott- e, vagy éppen ellenkezőleg rendszeresen mozog, testépítő, és az átlagos testfelépítéshez képest tekintélyesebb izomzattal rendelkezik-e.

Szemészeti szakvizsgálat
Szűrővizsgálatunk során fénytörési hibákon kívül a szemfenék vizsgálata is megtörténik, melynek állapota jelezheti még egyéb jelek előtt a magasvérnyomás betegség fennállását.

 

Mokeropt logó