Szakértő válaszol

 

Miért fontos a mozgás a mindennapokban?

Ha belevágunk egy nagyobb diétába és tudatosan odafigyelünk étkezésünkre, elengedhetetlen, hogy valamilyen mozgást is végezzünk mellé a biztos hatás érdekében. Jó tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy tartós eredménye akkor lesz a folyamatnak, ha lassú, egyenletes ütemű a fogyás. A különféle fogyasztó szerek, rapid diéták nem bizonyulnak jó megoldásnak, sokszor még többet is ártunk vele, a tartós átalakuláshoz nélkülözhetetlen, hogy valamennyi energiát teljes egészében belefektessünk.

A sport a boldogság forrása
A mozgás öröm

Olyan életmódváltást szükséges kialakítani, amely könnyen beépíthető a mozgalmas hétköznapjainkba. Szakorvosok azt szokták javasolni, hogy előbb fogalmazzuk meg az elérni kívánt célt, amihez nem árt tisztában lennünk testalkatunkkal, teljesítményünkkel. Napi szinten be kell vezessük a sportot az életünkbe. Itt is nagy hangsúlyt kap a fokozatosság, főleg ha ezelőtt nem igen végeztünk ilyen tevékenységeket.

Milyen mozgásformát válasszunk?

Az izomzat szebb formálódásának érdekében javasolt beiktatni heti egy súlyzós edzés. Nagyobb túlsúly esetén nem javasolt a futás, illetve az olyan sportok, amelyek nagy elrugaszkodást, becsapódást igényelnek. Kezdésnek kiváló választás az úszás, gyaloglás (nordic-power walking), majd egy idő elteltével ezt követheti a kocogás, és végül a futás. Gyógytorna javasolt esősorban az ülő munkát végzőknek, ezzel lehet korrigálni a rossz testtartást. A mozgás nem csak a test karbantartásáért felel, hanem nagyszerűen oldja a felgyülemlett feszültséget is. Célszerű szakemberekre bízni az edzések összeállítását, hiszen ők tudják megállapítani, hogy mi a leghatásosabb számunkra.

Az egyik legfontosabb a türelem és a kitartás, ne siettessük szervezetünket, adjunk időt neki, hiszen a felesleg is évek alatt rakódott ránk, az új változásokhoz pedig még hozzá kell szoktatnunk testünket.

Mokeropt logó