Szakértő válaszol

 

Hogyan szabaduljunk meg az apró, zavaró szemölcsöktől?

A bőr felületén megjelenő apró kis szemölcsök férfiakon és hölgyeken egyaránt kialakulhatnak. Más néven fibroma pendulumnak vagy fibroma mollénak is hívják őket. Külalakra lehetnek laposan kitüremkedőek, de előfordul az is, hogy keskeny nyélen kapcsolódnak a bőrhöz. Tapintásra puhák a színük pedig sötétebb és világosabb is lehet. Ezek az elváltozások jóindulatúak, méretre 2-5 mm körüliek, ritka esetekben nagyobbra is nőhetnek. A test bármely területén megjelenhetnek, de a leggyakrabban a nyak környékén, szemhéjakon, hónalj és lágyékhajlatokban fedezhetőek fel. Általában egy adott területen több kis szemölcs alakul ki.

Tipp: szűrővizsgálat cégeknek

Milyen panaszokat okozhatnak az említett szemölcsök?

Panaszokat csak akkor okoznak, ha rossz helyen vannak és mindig beleakad a ruha vagy egy ékszer. Ha sérülés keletkezik rajtuk, jellemzően begyulladnak, pár napig fájnak és sebesednek, végül leesnek, esetleg leszáradnak.

6451988425_936239f929_c.jpg

Több tanulmány is alátámasztotta, hogy a túlsúlyban, cukorbetegségben, inzulin rezisztenciában, endokrinológiai megbetegedésben és a vérnyomásban szenvedők testén nagyobb eséllyel jelennek meg. A várandós hölgyeknél is nagy a valószínűsége a kialakulásuknak, mivel a megemelkedett ösztrogén és progeszteron ezt előidézheti.

Hogyan távolíthatóak el?

Esztétikai panaszok esetén egy speciális rádiófrekvenciával működő elektrosebészeti kés segítségével precízen, a szöveteket megkímélve távolíthatóak el. A digitálisan vezérelhető eszköz garantáltan megbízhatóan működik. A szerkezethez több kezelő-fej is az rendelkezésére áll az orvosok számára, így mindig azt alkalmazzák, amelyik a szemölcs méretének megfelelő. A beavatkozást követően elenyészően sérül a szövet, tehát a gyógyulás rövid ideig tart. Az esetek többségében utókezelésre sincs szükség, csupán bizonyos időközönként fertőtleníteni szükséges és védeni a nap káros hatásaitól. A beavatkozás ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel történik és maximum 20 percet vesz igénybe.

Mokeropt logó